Start Deserti Torte Kamelija torta

Kamelija torta

DH
DH

Sastojci:
za koru I
– 5 belanaca
– 5 kašika šećera
– 100 g mlevenih oraha
– 4 kašike brašna
za koru II
– 5 belanaca
– 5 kašika šećera
– 100 g kokosa
– 4 kašike brašna
za koru III
– 4 jajeta
– 3 kašike šećera
– 40 g čokolade
– 2 kašike brašna
za fil
– 10 žumanaca
– 7 kašika šećera
– 7 dl mleka
– 4 kašike brašna
– 250 g putera
za glazuru
– 50 g čokolade za kuvanje
– 1 kašika putera

Priprema
Kora I:
1. Ulupati čvrst sneg od belanaca i postepeno dodavati šećer muteći sve vreme. U sneg od belanaca dodati brašno i orahe te polako promešati varjačom.
2. Okrugao kalup za tortu prekriti papirom za pečenje pa sipati pripremljenu masu i peći dok ne porumeni.
Kora II:
U odgovarajućoj posudi umutiti sneg od belanaca te postepeno dodavati šećer muteći sve vreme. U sneg od belanaca dodati obično i kokosovo brašno, a zatim polako promešati varjačom. Od pripremljene mase ispeći koru.
Kora III:
1. Umutiti 4 žumanceta sa šećerom, potom dodati otopljenu čokoladu i brašno, pa dobro promešati.
2. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati ih u prethodno pripremljenu masu i polako promešati varjačom. Od pripremljene mase ispeći koru.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer, pa kuvati na pari mešajući sve vreme.
2. Posebno sjediniti brašno i mleko, te sipati u posudu sa žumancima i nastaviti sa kuvanjem na pari dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ohladiti.
3. Puter penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim filom pa dobro promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati filom, naslagati ih jednu na drugu, zatim bočne stranice premazati ostatkom fila.
2. Čokoladu otopiti sa malo putera i preliti preko gornje kore.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!