Start Vaši recepti Kiseli kupus s butkicom i suvim kajsijama

    Kiseli kupus s butkicom i suvim kajsijama

    Recept Snežane Gavrančić iz Novog Sada

    butkica

    • 200 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    1 manja glavica kiselog kupusa
    1 dimljena svinjska butkica (ili dve kolenice)
    200 g suvih kajsija
    5-6 čenova belog luka
    2 veća krompira
    3 lovorova lista
    1 kašika bibera u zrnu
    3 kašike ulja
    mešavina suvog biljnog začina
    so
    biber

    Priprema:

    1. Dimljenu butkicu (ili kolenice) iseći na manje komade.
    2. Kiseli kupus iseći na tračice.
    3. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na veće četvrtine.
    4. U širokoj vatrostalnoj posudi poređati prvo krompir i preko njega staviti kupus.
    5. Staviti isečeno meso, rasporediti suve kajsije i lovorov list.
    6. Oljuštiti beli luk. Veće čenove preseći napola, a manje ostaviti cele, pa dodati u pleh.
    7. Posuti mešavinom suvog biljnog začina i biberom u zrnu, posoliti i pobiberiti po ukusu.
    8. Preliti vodom da sastojci ogreznu pa dodati ulje.
    9. Poklopiti (ili prekriti alufolijom) i peći u rerni zagrejanoj na 180°C, od 2½ -3 sata. Po želji, poslednjih 10 minuta skinuti poklopac kako bi se uhvatila fina korica.