Start Deserti Pite Klasika je večna! Savijača sa jabukama

Klasika je večna! Savijača sa jabukama

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
250 g brašna
prstohvat soli
3 kašike masti
100 ml vode
Fil
1 kg jabuka
150 g šećera
4 kašike prezli
1 limun (sok)
cimet, muskatni orah
šećer u prahu

ISPROBAJTE I… Savijaču sa višnjama

Priprema:

Testo
1. U dubljoj posudi prosejati brašno, dodati so i fino promešati. Dodati rastopljenu mast i mlaku vodu pa zamesiti srednje mekano testo. Umešeno testo prekriti i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena.
Fil
1. Jabuke oljuštiti i iseći na tanke tračice, pa preliti sokom od limuna.
Finalni postupak
1. Testo prebaciti na površinu prekrivenu stolnjakom. Jufku rastanjiti oklagijom što je više moguće, a zatim rukama pažljivo s krajeva razvlačiti testo što je više moguće a da se ne pocepa.
2. Rastanjenu koru premazati sa malo rastopljene masti i posuti prezlama. Po celoj površini razvijene kore rasporediti jabuke, dodati šećer, cimet i muskatni orah po ukusu.
3. Polako povlačiti stolnjak ka sebi i zavijati pitu. Krajeve urolane pite blago pritisnuti kako fil ne bi cureo tokom pečenja.
4. Pripremljenu pitu preneti na pleh obložen papirom za pečenje, premazati sa malo razgrejane masti i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC 50-60 minuta.
5. Pitu izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here