Start Zanimljivosti Ko je izumeo prvi sladoled na štapiću?

Ko je izumeo prvi sladoled na štapiću?

Jeste li znali da za postojanje omiljene poslastice mališana u ovoj formi u kojoj ona danas postoji možemo da zahvalimo otkriću jednog jedanaestogodišnjeg dečaka?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Godine 1905, jedanaestogodišnji Frenk Iperson iz San Franciska u Kaliforniji izumeo je popularnu poslasticu za vrele dane – sladoled na štapiću.

Međutim, do toga je navodno došlo pukom slučajnošću. Prema navodima kompanije “Popsikl”, jedne hladne večeri Fenk je ostavio mešavinu soda vode i aromatičnog praha sa štapom za mešanje u njoj na verandi. Zbog hladnog vremena, kada se probudio idućeg jutra, našao je poslasticu na štapu.

Sedamnaest godina kasnije, 1922. godine, Iperson je služio svoje ledene lizalice na balu vatrogasaca, gde su privukle pažnju svih posetilaca. Godinu dana kasnije, predstavio je ledeni sladoled na štapiću publici na plaži Neptun u zabavnom parku u Alamedi. Tamo je, takođe, postigao veliki uspeh. Uskoro je podneo zahtev za patentiranje i dobio patent za svoj “zamrznuti konditorski proizvod” 1924. godine, a nazvao ga je “Epsikl ajs pop”. Nakon toga počeo je sa proizvodnjom različitih voćnih ukusa na štapićima od breze.

Iperson i njegovi partneri zaključili su ugovor s korporacijom “Popsikl”, ali je on prodao svoj patent “Popsiklu” nakon 1925. godine kompaniji “Džo Lou” iz Njujorka. U to vreme, on je bankrotirao je i morao je da likvidira svu svoju imovinu. Kompanija “Džo Lou” uzdigla je brend koji je postao veoma popularan.

Izvor: nationalgeographic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!