Start Zimnica Ko mu može odoleti: Recepti za domaći ajvar

Ko mu može odoleti: Recepti za domaći ajvar

Ajvar s plavim patlidžanom

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

– 5 kg crvene mesnate paprike
– 2 kg plavog patlidžana
– 1 l soka od paradajza
– 2 l vode
– 1 dl sirćeta
– 3 kašike šećera
– 3 kašike soli
– 1 kašika ljute mlevene paprike
– 3 glavice belog luka
– 5 dl ulja
– 2 konzervansa

Priprema:

1. Papriku i patlidžan ispeći na roštilju, oguliti i očistiti od semena te ostaviti da odstoje kako bi se ocedili od suvišne tečnosti. Oceđenu papriku samleti.
2. U šerpu od 12 litara staviti mlevenu papriku i patlidžan, sipati vodu, sirće, sok od paradajza i ulje, dodati so, šećer, mlevenu ljutu papriku i sitno seckan beli luk.
3. Pripremljenu masu kuvati na umerenoj temperaturi 60 minuta uz mešanje po potrebi. Kada suvišna tečnost ispari, a masa postane gusta i kašasta, skinuti šerpu sa ringle i umešati konzervans.
4. Staklene tegle za ajvar dobro oprati, a potom ih ugrejati. U ugrejane tegle sipati topao ajvar, poklopiti ih celofanom i pričvrstiti gumicom.
5. Tegle utopliti i ostaviti tako da prenoće dok se ne ohlade.

SAVET PLUS:
Papriku i paradajz ne morate peći možete ih samo obariti, a potom samleti.

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!