Start Zanimljivosti Koju će hranu astronauti poneti na putu do Marsa?

Koju će hranu astronauti poneti na putu do Marsa?

100817212011-large

U okviru priprema za buduću svemirsku misiju na Mars, NASA sprovodi i ispitivanja koju hranu astronauti treba da ponesu. Istraživačima najviše prijala „nutela” i kuskus

Protekla četiri meseca tim od šest “gastronauta” radio je na “Nasinom” projektu HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation). Za sve to vreme imali su skafandere i bili su zatvoreni u maloj kupoli, koja je smeštena na padinu aktivnog vulkana Mauna Loa, na Havajima, na izolovanom području bez vidljivih tragova flore i faune i gde su vremenski uslovi i spoljašnja temperatura slični onoj kao na Marsu. Dakle, u delu sveta koji podseća na udaljenu planetu ovi naučnici su nastojali da otkriju koju hranu astronauti treba da ponesu na put za Mars.

Jedan deo projekta podrazumevao je da tim priprema obroke ili od smrznute sušene hrane ili od dostupnih namirnica. Uočili su da su sastojci koji nisu kvarljivi previše obrađeni i zato nemaju vlakna. Iznenađenje je bila smrznuta suva hrana – niko nije očekivao da će imati ukus sličan svežim proizvodima.

A proizvod koji je najviše prijao ovoj neobičnoj posadi, i jednoglasno pobedio, je kremasta “nutela”, od čokolade i lešnika, koja spada u takozvanu hranu utehe. “Za njom smo svi žudeli”, otrio je Vermeulen.

Omiljeno jelo među istraživačima bio je i kuskus, a na improvizovanom Marsu sa konzervisanim mesom, koje ima dug rok trajanja, pripremljeno je nekoliko jela, pa i pržene pirinčane knedle.

Jedna od prvih stvari koju su učinili kada su se pojavili u civilizaciji bila je da odu u snek-bar na doručak i odmah su navalili na sveže voće i povrće.

Iz “NASA-e” navode da će duge svemirske misije na Mars, tokom 2030. godine, biti pravi izazov za stvaranje sistema ishrane, jer je neophodno obezbediti hranu za putovanja duga nekoliko godina. Navodno bi, tokom tih misija, astronauti trebalo da uzgajaju hranu i pretvaraju je u namirnice poput paste, brašna, hleba, tofua. Jedan od izazova jeste i taj da hrana mora da bude raznolika kako im ne bi dosadila, a i mora da ima petogodišnji rok trajanja.

Izvor: Novosti

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!