Start Namirnica nedelje Kopriva

Kopriva

kopriva

Iako ne izgleda primamljivo, kopriva je zapravo neizmerno korisna lekovita biljka. Njene blagodeti poslednjih godina se ponovno sve više otkrivaju.

Cveta od proleća do jeseni i odličan je dodatak testeninama i rižotima, ali je najpopularnija kao sastojak guste supe.

U kojem god jelu je pripremali, koprivu nije potrebno kuvati već je dovoljno samo je blanširati u vreloj vodi, ne duže od dva minuta. Tako se maksimalno čuvaju njena hranljiva i lekovita svojstva, a brojni su razlozi zbog kojih je dobro jesti koprivu.

Ona poboljšava rad probavnog sistema, ubrzava izbacivanje štetnih materija iz organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno deluje na pankreas, pomaže snižavanje šećera u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva zbog čega deluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i brojne druge vitamine i minerale.

Čaj od koprive koristi se za bolesti jetre i žuči, poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

Ako odlučite da sami berete ovaj rasprostranjeni dragulj, birajte mesta na kojima nema zagađenja, daleko od autoputeva i naselja i obavezno nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama zbog čega koža posle dodirivanja biljke peče.

Takođe, bez obzira na lekovita svojstva, kopriva se ne konzumira sveža jer tada može izazvati probleme sa stomakom i crvenilo kože.

Kopriva uglavnom raste u proleće i tada je najbolja za konzumaciju, ali može se uzgajati tokom cele godine ako se redovno šiša. Naime, kad kopriva dobije cvet i odrveni nije više jestiva. Sadite je u uzdignute gredice. Ova divna biljka doprinosi bioraznolikosti svake bašte i tera nametnike.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here