Start Deserti Torte Kraljica čokolada: 5 savršenih recepata za čokoladne torte

Kraljica čokolada: 5 savršenih recepata za čokoladne torte

Fina čokoladna torta

DH
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za kore
– 500 g čokolade za kuvanje
– 125 g putera
– 9 jaja
– 150 g šećera u prahu
– 3 kašike likera od višanja
– 2 vanil-šećera
za dekoraciju
– 2 dl slatke pavlake
– 200 g čokolade za kuvanje
– 50 g putera

Priprema
1. Čokoladu izlomiti pa sjediniti sa puterom i otopiti na pari.
2. Belanca odvojiti od žumanaca te sa jednom kašikom šećera u prahu umutiti u čvrst šam.
3. Posebno umutiti žumanca sa vanil-šećerom, preostalim šećerom i likerom od višnje. Dodati ohlađenu smesu od čokolade i putera te dobro izmešati. Na kraju dodati šam od belanaca i promešati varjačom.
4. Od dobijene smese izdvojiti malo više od 1/3 i ostaviti u frižideru da se stegne za fil. Preostalu smesu iskoristiti za kore.
5. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega polovinu ostavljene smese za kore. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
6. Tortu filovati na sledeći način: kora, 1/2 fila, kora, 1/2 fila.
7. Posebno pripremiti dekoraciju: rastopiti 100 g čokolade sa puterom i preliti preko torte. Preostalu čokoladu rastopiti sa slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi pa umutiti u čvrst krem i njime dekorisati tortu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!