Start Deserti Torte Kraljica čokolada: 5 savršenih recepata za čokoladne torte

Kraljica čokolada: 5 savršenih recepata za čokoladne torte

Čokoladna pafre torta

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
za kore
– 4 belanceta
– 160 g šećera
– 2 ravne kašike brašna
– 2 kašike kakaoa
– 2 kašičice sirćeta
za fil
– 4 jajeta
– 4 žumanceta
– 150 g šećera
– 2 vanil-šećera
– 200 g čokolade
– 60 g putera
– 5 dl slatke pavlake
– 80 g oraha
za glazuru
– 100 g čokolade
– 50 g putera

Priprema
Kore:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mešanje postepeno dodavati šećer. Pred kraj mućenja dodati sirće.
2. U šam od belanaca dodati brašno i kakao te promešati varjačom.
3. Pripremljenu smesu sipati u poslastičarski džak i na plehu obloženom papirom za pečenje oblikovati dva kvadrata (stranice18 cm). Sušiti u zagrejanoj rerni na 120 ºC 90 minuta.
Fil:
1. Sjediniti žumanca, cela jaja, 120 g šećera i vanil-šećer pa kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
2. U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni puter i izmiksati.
3. Posebno karamelizovati preostali šećer pa dodati u njega orahe u komadu i promešati. Izliti na nauljeni pleh i sačekati da se ohladi pa samleti u blenderu.
4. U fil dodati prah od karamelizovanih oraha, šlag od slatke pavlake i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati pripremljenim filom i preklopiti drugom korom.
2. Čokoladu sa puterom otopiti na pari i preliti preko torte. Možete ukrasiti rendanom čokoladom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!