Start Glavna jela Supe i čorbe Krem čorba od pečuraka

Krem čorba od pečuraka

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
½ kg braon šampinjona
1 suvi vrganj
1 suva lisičarka
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 supene kašike maslinovog ulja
25 g putera
1 kašičica soli
1 kašika suvog začina
1 kašičica mlevenog bibera
2.5 l vruće vode
250 ml pavlake za kuvanje

Priprema:
1. Sušene pečurke preliti sa 300 ml vrele vode i ostaviti da nabubre i omekšaju.
2. Šampinjone očistiti suvom četkicom, pa seći na tanke listiće.
3. Crni luk očistiti i iseći na listiće, blago posoliti, promešati i ostaviti 10-ak minuta da omekša.
4. Lonac dobro ugrejati dodati maslinovo ulje i puter, a zatim dodati crni luk i dinstati na umerenoj temperaturi sve dok ne dobije rumenu boju i postane mekan.
5. U tom trenutku dodati šampinjone i prethodno potopljene pečurke, blago posoliti i nastaviti sa kuvanjem sve dok voda koju su pečurke pustile ne ispari.
6. Dodati sitno seckan beli luk i biber, kratko propržiti pa naliti sa vrućom vodom i vodom u kojoj su bile potopljene sušene pečurke, poklopiti i kuvati 10-ak minuta.
7. Zatim, štapnim mikserom sve usitniti, vratiti na vatru i dodati pavlaku za kuvanje. Kratko prokuvati i skloniti sa vatre.
8. Čorbu poslužiti uz dodatak krutona ili prženim listićima pečurki.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!