Start Kuvamo sa Kuvamo sa – Jafi i Kuhinjske čarolije

Kuvamo sa – Jafi i Kuhinjske čarolije

Kupus kifle
Foto: Kuhinjske čarolije
  • 120 minuta
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
1 kg brašna T-500
300 ml mlakog mleka
200 ml mlake vode
2 kašičice šećera
40 g svežeg kvasca
½ praška za pecivo
200 ml ulja
1 kašika soli
Fil
200 g margarina
(sobne temperature)
3 žumanceta
1 kašika soli
Po želji
300 g Feta sira ili
200 g rendanog trapista
ili šunka, kulen
Premaz
2 belanceta
Po želji
susam, kim

Priprema:

Testo
1. U malo toplog mleka staviti šećer i dodati kvasac, promešati i sačekati desetak minuta da zapeni.
2. Brašno, so i prašak za pecivo promešati, pa dodati ulje i pripremljen kvasac. Umesiti glatko testo koje se neće lepiti za ruke (nije potrebno dugo mesiti testo jer će u suprotnom biti žilavo).
3. Prekriti krpom i ostaviti oko sat vremena da se udvostruči.
Fil
1. Umutiti margarin s žumancima, pa dodati so i promešati.
2. Sir izgnječiti i ostaviti sa strane.
Po volji, može se koristiti rendani trapist s npr. šunkom, pršutom, kulenom, dimljenom pečenicom…
Finalni postupak
1. Testo podeliti na dva (za veće kifle) ili tri (za manje kifle) dela.
2. Svaki rastanjiti u pravougaoni oblik, debljine oko 3 mm.
3. Površinu premazati ½ margarina i posuti sirom (ili trapistom i suhomesnatim proizvodima).
4. Uviti u rolat i seći testo na širinu od 2 cm (tacnicom od šolje za kafu, u cik-cak tj. praveći trouglaste oblike, odozdo na gore i obrnuto).
5. Složiti na uljem podmazan pleh i ostaviti desetak minuta na toplom. Postupak ponoviti i sa drugom polovinom testa.
6. Testo premazati umućenim belancima i posuti susamom ili kimom.
7. Peći u dobro ugrejanoj rerni na 200ºC oko dvadeset minuta tj. dok ne dobiju rumenu boju.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!