Start Kuvamo sa Kuvamo sa Mahlat – svinjski but pečen u prelivu od belog vina

Kuvamo sa Mahlat – svinjski but pečen u prelivu od belog vina

Foto: Iće i piće/Mahlat
Foto: Iće i piće/Mahlat
  • 150 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

2 kg svinjskog buta
2 kašike soli
Preliv
200 ml ulja
300 ml belog vina
1 glavica sitno seckanog belog luka
1 kašika seckanog peršuna
½ kašičice bibera
½ kašičice ruzmarina
½ kašičice karija
1 kašičica muskatnog oraha

Priprema:

1. Meso oprati i obrisati papirnim ubrusom a zatim izbockati nožem (napraviti manje džepiće) i dobro usoliti sa svih strana.
2. Na dno pleha položiti daščice a na njih položiti meso (kako bi se dobro ispeklo sa donje strane i upilo sokove).
3. Sve sastojke za preliv dobro izmešati a zatim ½ preliva sipati u zareze napravljene nožem i preko mesa.
4. Prekriti alu folijom i zatvoriti sa svih strana.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 250ºC tridesetak minuta.
6. Izvaditi meso, dodati preostalu količinu preliva, ponovo zatvoriti folijom i peći oko 40 minuta na 220ºC.
7. Zatim, skinuti foliju i peći meso još oko sat vremena povremeno prelivajući tekućinom iz pleha, sve dok meso ne dobije zlatnobraon boju.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!