Start Kuvamo sa Kuvamo sa Mamajac, food blogerkom koja sa vama deli samo proverene recepte!

Kuvamo sa Mamajac, food blogerkom koja sa vama deli samo proverene recepte!

Foto: Maja Babić/CooksandBakes
Foto: Maja Babić/CooksandBakes
  • 90 minuta
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
1 kg mekog belog brašna
2 kašičice soli
1 kocka svežeg kvasca
2 kašičice šećera
500 ml mleka
150 ml ulja
2 jaja
Fil
500 g sjeničkog sira
1 jaje
Premaz
1 žumance
1 kašika mleka
250 g margarina

Postupak:

1. Sir izgnječiti viljuškom pa dodati jaje. Fil ne sme da bude redak. Posoliti ako je sir neslan.
2. U većoj šolji razmutiti svež kvasac sa malo mlakog mleka, dodati šećer i jednu kašiku brašna, razmutiti da nema grudvica. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i da napuni šolju.
3. Brašno prosejati, dodati so. Dodati nadošli kvasac, jaja, ulje i mleko pa umesiti glatko testo. Ispočetka može delovati premeko i lepljivo, ali posle par minuta mešenja postaje kompaktnije i počinje da se odvaja od vangle, može se mesiti i samo varjačom. Sud pokriti namašćenom plastičnom folijom i ostaviti testo da odmori oko pola sata.
4. Premesiti testo pa podeliti na dva jednaka dela, pa svaki deo na pet loptica. Iz pet loptica će se dobiti 40 kiflica, što tačno staje na jedan standardni pleh od rerne (od šporeta 60×60), znači mera je za dva pleha.
5. Lopticu testa rukama malo rastanjiti na radnoj površiti posutoj brašnom, pa oklagijom razvući na debljinu od par milimetara. Krug raseći na 8 trouglova. Trougao u vazduhu razvući rukom da bude što duži, kiflica je lepša ako se umota više puta. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila, a čoškove testa rastegnuti, pa preklopiti ka napred. Na taj način fil je dobio svoj džep, a i ivice umotane kiflice će biti buckastije i lepše. Umotati kiflicu do kraja i saviti ivice ka unutra. Redjati na pleh u rasporedu 5×8.
6. Žumance razmutiti sa kašikom mleka pa četkicom premazati kiflice. Ovaj deo se može izostaviti, u tom slučaju kiflice će biti nešto svetlije.
7. Preko i izmedju kiflica rasporediti margarin isečen na komadiće, ili zaleđen pa narendan. Ukupno treba 250 g margarina, tj. 125 po plehu. Ostaviti pleh preko šporeta dok se rerna greje, da kiflice delimično narastu, pa peći na 180-200°C oko 20 minuta.

A, za kraj, kao šlag na torti, ostavili smo slikoviti prikaz pripreme kiflica tzv. korak po korak koji vas očekuje na sledećoj strani… 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!