Start Predjela Peciva Lepinjice od krompirovog testa

Lepinjice od krompirovog testa

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 100 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

20 g kvasca
200 ml vode
1 kašičica šećera
4 krompira
200 g brašna
½ kašike soli
maslinovo ulje
so, biber
ruzmarin

Priprema:

1. Krompir oprati i obariti u slanoj vodi. Kuvati oko 20 minuta na umerenoj temperaturi.
2. Ocediti prohladiti krompir, a zatim oljuštiti i ispasirati.
3. Pasiran krompir posoliti i ostaviti da se ohladi.
4. U međuvremenu, potopiti kvasac u vodi sa šećerom. U nadošao kvasac dodati maslinovo ulje i promešati.
5. U prohlađen krompir dodati brašno i promešati da smesa postane rastresita. Tada dodati pripremljen kvasac pa zamesiti mekano testo. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da miruje oko 35 minuta.
6. Testo prebaciti na radnu površinu i rastanjiti rukama a zatim i oklagijom na debljinu oko 0.5 cm. Većim tanjirom ili modlom seći lepinjice i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Prekriti lepinje i ostaviti desetak minuta da odmore.
7. Premazati sa malo ulja i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 20 minuta tj. dok testo ne dobije zlatnobraon boju.
8. Izvaditi iz rerne, blago premazati uljem i posuti seckanim ruzmarinom, pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!