Start Deserti Kolači Lešnik štangle

Lešnik štangle

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za koru
– 12 belanaca
– 12 kašika šećera
– 3 kašike prezle
– 1 kašika brašna
– 150 g pečenog mlevenog lešnika
za fil I
– 12 žumanaca
– 12 kašika šećera
– 6 kašika gustina
– 5 dl mleka
– 250 g margarina
– 100 g bele čokolade
za fil II
– 350 g šlaga
– kisele vode po potrebi
– 250 g pečenog mlevenog lešnika
– 100 g čokolade za kuvanje
za dekoraciju
– 50 g čokolade za kuvanje
– 50 g bele čokolade

Priprema
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se šećer ne otopi.
2. Dodati prezle, brašno, mlevene lešnike i polako promešati.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil I:
1. U manju šerpu sipati mleko i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti žumanca, šećer i gustin. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom. Potom dodati rendanu belu čokoladu i polako promešati.
Fil II:
Umutiti čvrst šlag sa odgovarajućom količinom kisele vode. Dodati mlevene lešnike, rendanu crnu čokoladu i polako promešati
Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati filom I, zatim naneti fil II i ravnomerno rasporediti.
2. Posuti rendanom belom i crnom čokoladom, ostaviti da se ohladi i iseći na štangle.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!