Start Deserti Kolači Marijin kolač

Marijin kolač

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za koru I
– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 2 kašike kakaoa
– 1 dl mleka
za koru II
– 5 belanaca
– 5 kašika šećera
– 4 kašike brašna
– 5 kašika mlevenih oraha
– 50 g margarina
– 1/2 praška za pecivo
– 1,5 dl soka od pomorandže
za fil
– 5 žumanaca
– 1 puding od vanile
– 150 g šećera
– 5 dl mleka
– 5 dl slatke pavlake
– 10 g želatina
– 80 g mlevenih oraha
za dekoraciju
– 2,5 dl slatke pavlake

Priprema
Kora I:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i sa 2 kašike šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti šam od belanaca sa smesom od žumanaca pa dodati brašno i kakao te polako promešati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC 20 min. Ohlađenu koru poprečno preseći napola da se dobiju dve kore i poprskati ih
mlekom.
Kora II:
1. Belanca umutiti sa šećerom u čvrst šam.
2. Potom dodati brašno, mlevene orahe, otopljeni margarin i prašak za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Tepsiju iste veličine u kojoj se pekla prethodna kora obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati sokom od pomorandže.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka te dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima pa sipati u ključalo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati šlag od slatke pavlake, mlevene orahe i nabubreli želatin (želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i sačekati da nabubri), a potom promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za služenje staviti koru I i premazati je 1/2 fila, prekriti korom II i po njoj rasporediti preostali fil pa završiti korom I.
2. Gotov kolač dekorisati šlagom od slatke pavlake i iseći na šnite.
n

Ocena za kolače je:
Pogledaj rezultate

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!