Za 10 osoba priprema: 70 min.
Mrsno jelo pečenje: 30 min.
Sastojci:
Za testo:
– 3 kašike meda 150 g šećera
– 50 g masti 3 kašike mleka
– 1 jaje 450 g brašna
– 1 prašak za pecivo
Za fil:
– 7,5 dl mleka 300 g šećera
– 7,5 kašika griza
– 250 g margarina
– 125 g putera
Za glazuru:
– 100 g čokolade
– 4 kašike šećera
– 4 kašike mleka
– 30 g margarina
– 1 kašika ulja
Priprema:
Kore:
1. U manju šerpu sipati med, šećer, mast i mleko i kuvati dok se šećer ne rastopi i smesa ujednači. Skloniti sa ringle i malo prohladiti.
2. Umešati jaje te postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mesiti dok se ne dobije meko testo.
3. Podeliti testo na tri dela i oklagijom razvući tri kore veličine pravougaonog pleha na kom će se peći.
4. Peći jednu po jednu koru na podmazanom i brašnom posutom prevrnutom plehu u rerni zagrejanoj na 200°S (kratko jer brzo mogu da pregore).
5. Izvaditi ih i ređati na čistu kuhinjsku krpu.
Fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Umešati griz pomešan sa preostalim mlekom i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle.
i ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
3. Umutiti penasto puter i margarin, pa dodati u fil od mleka i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Uzeti prvu koru i položiti e na tacnu. Premazati je polovinom fila, preklopiti drugom korom i nju premazati preostalim filom. Postupak filovanja završiti trećom korom.
2. Kolač ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne, a korice omekšaju.
3. Pripremiti glazuru. U manjoj šerpi rastopiti kockice čokolade, šećer i mleko, pa skinuti sa vatre i umešati margarin i ulje. Zagrevati na umerenoj temperaturi dok se svi sastojci ne rastope i sjedine. Dobijenom glazurom premazati kolač. Kad se stegne, iseći na štanglice željene veličine.
Arhiva: Bakini slatkiši