Start Deserti Slatka testa Mekane domaće krofne

Mekane domaće krofne

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Kada pomislite na detinjstvo i slatkiše, sigurni smo da većini vas prvo na pamet padnu tople, mekane bakine krofne posute vanilinim ili šećerom u prahu ili jednostavno ili premazane domaćim džemom.

Mi svakako pomislimo na njih i prosto nam krene voda na usta, jer domaća kuhinja nam je uvek bila i omiljena kuhinja!
Sjajna stvar kod domaćih krofni jeste što se jako brzo spremaju i izdašne su – njima možete ,,zasladiti” celu porodicu, a i pola komšiluka.

Potrebni sastojci :
– 500 g brašna,
– 2 jajeta,
– sveži kvasac,
– 100 ml ulja,
– 300 ml mleka,
– 2 kašičice soli,
– 1 kašičica šećera ,
– Narendana korica narandže ili limuna,
– Ulje za prženje,
– šećer u prahu za posipanje.

Priprema:
1: Brašno ubacite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.

2: Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 45min da nadođe. Kada je testo nadošlo izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom i modlom, ili ako nemate možete i čašom, vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje jos 15ak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile.

3: U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite i stavljajte ih na salvetu da upije višak ulja.

Izvor: mogujatosama.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!