Start Preporučujemo MLEČNO JE SUPER – Uloga mleka u uravnoteženoj ishrani

MLEČNO JE SUPER – Uloga mleka u uravnoteženoj ishrani

Mlečno je super mlečni proizvodiOd davnina ljudi u ishrani koriste mleko, a preporučivao ga je i drevni grčki lekar Hipokrat. Čak i danas, mleko i mlečni proizvodi svrstavaju se među glavne namirnice svakodnevne uravnotežene ishrane u svim životnim dobima.

Mleko je mnogo više od skupa nutrijenata. Raznolikost sastava obezbeđuje visoku hranljivu vrednost mleka ali i blagotvorno delovanje na zdravlje organizma. Tako su masnoće i mlečni šećer dobar izvor energije, belančevina, kalcijuma, fosfora i magnezijuma – neophodni za strukturni sastav tela, dok su vitamini važni zaštitni elementi. Istovremena prisutnost svih sastojaka omogućava lakše varenje i apsorpciju materija.

Belančevine i kalcijum su najzastupljenije hranljive materije u mleku.
– Biološki visokovredne belančevine iz mleka važne su za razvoj, rast i regeneraciju ćelija i tkiva. One sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše telo obezbeđuje ishranom.
Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Ima pozitivan uticaj na izgradnju koštane mase tokom rasta i razvoja i pomaže u održavanju gustine kostiju u zrelom dobu, što je važno za smanjenje rizika od razvoja osteoporoze. Vitamin D u mleku ubrzava apsorpciju kalcijuma u organizmu.

Posebno mesto među mlečnim proizvodima imaju kiselo mleko, jogurt i kefir jer su lakši za varenje i obezbeđuju zdravlje crevne mikroflore. Za uravnoteženu prehranu, uz bogat izbor zdravih namirnica, neophodni su redovni dnevni obroci. Doručak, kao prvi dnevni obrok, posebno je važan za decu i omladinu, pružajući energiju koja je potrebna za rast, razvoj i učenje. Mleko, jogurt, sir, puter i pavlaka su namirnice koje možete koristiti za doručak, ručak ili večeru. Ove namirnice neophodne su i u pripremi nebrojenih raznovrsnih i ukusnih jela.

Ne zaboravite – Mlečno je super!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here