Start Zanimljivosti Mogu li borovnice da vam produže život?

Mogu li borovnice da vam produže život?

Borovnica

Jedna činija borovnica dnevno može sprečiti gojaznost i smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa. Redovnom konzumacijom u periodu od osam nedelja može se sprečiti metabolički sindrom, tvrde američki istraživači.

Metabolički sindrom je medicinski naziv za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pristiska i gojaznosti. Oboleli imaju povećani rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i oboljenja krvnih sudova.  I dijabetes, i visok krvni pritisak, i gojaznost pojedinačno utiču na ošetećenje krvnih sudova, ali su zajedno posebno opasni.

Borovnica je bogata polifenolima – antioksidantima koji štite ćelije srca i snižavaju krvni pritisak. Ovo znači da borovnica može pomoći da se smanji šteta naneta krvnim sudovima i da se ukloni netolerancija na glukozu – povećan nivo šećera u krvi koji može dovesti do dijabetesa.
U ovoj studiji gojazni laboratorijski pacovi hranjeni su borovnicama. Istraživači su otkrili da je ovakva ishrana opustila skupljene krvne sudove kod pacova, što je imalo značajan uticaj na protok krvi i krvni pritisak.

-Metabolički sindrom je naziv za grupu oboljenja – gojaznost, hipertenziju (visok krvni pritisak), zapaljenja, visok holesterol, netoleranciju na glukozu, otpornost na insulin i poremećaj endotela. Mnoge materije koje se nalaze u hrani imaju sposobnost da spreče metabolički sindrom i da na taj način smanje potrebu za lekovima i medicinskom intervencijom – kaže Doroti Klajmis-Zakas, profesor na Mejn univerzitetu i jedan od autora ove studije.

Ali najbolje ih je jesti sveže. Jedno ranije istraživanje otkrilo je da borovnice pečene u pitama na primer gube svoju lekovitu moć. Grejanjem se smanjuje nivo polifenola, a samim tim i njihova sposobnost da smanje rizik od srčanih bolesti i zapaljenja.

Izvor: zena.blic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!