Start Glavna jela Meso Musaka od patlidžana

Musaka od patlidžana

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 3 veća patlidžana
– 600 g mlevene junetine
– 2 glavice crnog luka
– 400 g pelata paradajza
– 3 čena belog luka
– 1 kašika mlevene paprike
– 1 kašika parmezana
– 1 dl ulja
– mešavina začina, biber
za preliv
– 80 g putera
– 2 kašike brašna
– 5 dl mleka
– 30 g parmezana
– muskatni oraščić
– mešavina začina

Priprema
1. Patlidžane oguliti i uzdužno iseći na listove. Zatim ih posoliti i ostaviti da odstoje kako bi omekšali. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, poslagati u nju patlidžan, poprskati sa malo ulja i peći u zagrejanoj rerni na 220 ºC 15 min.
2. Pelat paradajza iseći na krupnije kocke, crni luk sitno iseckati, a beli luk izgnječiti.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati mlevenu junetinu, te i nju kratko propržiti. Zatim dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je junetina napola dinstana, dodati pelat paradajza, mlevenu papriku i začine po ukusu. Nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. U gotov fil dodati parmezan i promešati.
Preliv:
1. U manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom sipati mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajuće sve dok se ne zgusne.
2. Pred kraj kuvanja dodati parmezan, muskatni oraščić i začine po ukusu.
Finalni postupak:
1. Vatrostalnu posudu nauljiti i dno prekriti polovinom pečenog patlidžana. Zatim sipati pripremljen fil i poravnati.
2. Odozgo poslagati preostali patlidžan i zaliti pripremljenim prelivom.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!