Start Glavna jela Povrće Musaka od tikvica sa bešamel sosom

Musaka od tikvica sa bešamel sosom

Musaka sa tikvicama
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

3 tikvice
150 g trapista
Bešamel sos
3 supene kašike ulja
25 g putera
500 ml mleka
3 kašike brašna
2 kašičice soli
½ kašičice muskatnog oraščića
Premaz
2 jajeta
2 kašike kisele pavlake
so, biber
I još
so, biber, mirođija

Priprema:

Bešamel sos
1. Na umereno ugrejanom ulju sa puterom, propržiti brašno i neprestano mešati.
2. Zatim, dodati mleko i nastaviti mešanje, vodeći računa da smesa ne postane previše gusta.
Finalni postupak
1. Tikvice oprati i iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoje 15-ak minuta. Višak tečnosti koju su tokom stajanja tikvice pustile obrisati papirnim ubrusom.

Grčke tikvice

2. Na dno nauljene vatrostalne posude poređati sloj tikvica, pa naneti sloj bešamela.
3. Dodati malo seckane mirođije i rendanog sira, pa isti postupak ponavljati sve dok se ne utroši materijal.

Gratinirane tikvice

4. Poslednji sloj tikvica ne premazivati i musaku peći u ugrejanoj rerni oko trideset minuta, na 200ºC.
5. Desetak minuta pred kraj pečenja tikvice preliti smesom od umućenih jaja, odvojenog bešamela, kisele pavlake i začina.
6. Poslužiti toplo uz salatu po izboru.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!