Start Vaši recepti Musaka sa bolonjeze sosom

    Musaka sa bolonjeze sosom

    Recept Ivane Pešić iz Prokuplja

    musaka

    • 90 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    1½ kg krompira
    Za bolonjeze
    2 glavice crnog luka
    1 paprika
    2 šargarepe
    1 veza peršuna
    300 g mlevenog mesa
    1 kesica preliva bolonjeze
    2 kašičice mešavine začina
    1 kašičica soli
    ½ kašičice bibera
    100 ml ulja
    Za bešamel
    2 pune kašike brašna
    1 jaje
    250 ml mleka
    50 ml ulja
    4 kašike kisele pavlake
    so, biber

    Priprema:

    1. Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti ga i iseći na ploške.
    2. Luk, papriku i šargarepu iseckati na komade, pa ih sa peršunom usitniti u blenderu. Potom propržiti na malo ulja.
    3. Potom u povrće dodati mleveno meso i dinstati dok ne promeni boju.
    4. Sipati razmućen preliv za bolonjeze (dodati još 200 ml vode više nego što je naznačeno na kesici), začiniti po ukusu, pa ostaviti da se krčka oko 45 minuta.
    5. Za to vreme pripremiti bešamel: upržiti brašno na ulju, pa polako dodavati 200 ml mleka mešajući žicom da se razbiju sve grudvice. Začiniti i dodati 2 kašike pavlake. Skinuti sa ringle i bešamel ostaviti sa strane.
    6. Podmazati tepsiju pa na dno poređati ploške krompira, preliti bolonjeze filom, pa ponovo poređati krompir. Postupak ponavljati dok se ne potroši materijal.
    7. Bešamel pomešati sa jajetom, mlekom i 2 kašike pavlake, pa presuti musaku.
    8. Peći je u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.