Start Deserti Kolači Najbolja krempita sa čokoladnom glazurom

Najbolja krempita sa čokoladnom glazurom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

250 g lisnatog testa
Šaum
9 jaja (belanca)
100 g šećera
Žuti krem
1 ½ l mleka
9 jaja (žumanca)
300 g šećera
90 g oštrog brašna
90 g mekog brašna
2 vanil-šećera
1 kašičica ekstrakta ruma
Beli krem
500 ml slatke pavlake
Glazura
120 g čokolade za kuvanje
40 ml ulja

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. Testo rastanjiti malo više od dimenzija pleha u kom će se kolač praviti jer se skupi tokom pečenja.
2. Na obrnut pleh od rerne postaviti testo i izbockati viljuškom. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta da dobije rumenu boju.
3. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi pa položiti u pleh sa dubljim ivicama (đuveč ili kalup).
Žuti krem
1. U većoj posudi belanca penasto umutiti uz postepeno dodavanje 100 g šećera, sve dok se ne dobije čvrst sneg.
2. Žumanca umutiti sa 300 g šećera, pa postepeno dodavati brašno i oko 200 ml mleka da se dobije gusta smesa bez grudvica. Na kraju dodati vanil-šećer i rum, pa sve dobro umutiti.
3. Ostatak mleka staviti da provri pa na umerenoj temperaturi nastaviti kuvanje uz lagano dodavanje smese od žumanaca, uz neprestano mućenje miskerom. Smesu kuvati sve dok se fino ne zgusne tj. oko 5-6 minuta.
4. Kuvani krem odmah sipati u sneg od belanaca (u tankom mlazu) i neprestano mešati kako bi se smesa dobro sjedinila.
Finalni postupak
1. Dobro sjedinjenu smesu preručiti preko pečenog testa, ravnomerno rasporediti i ostaviti da se ohladi.
2. Čvrsto umutiti prethodno ohlađenu slatku pavlaku, naneti na ohlađen kolač i ravnomerno rasporediti.
3. Čokoladu rastopiti sa uljem i preliti preko kolača, uz obavezno blago naginjanje kako bi čokolada što bolje prekrila površinu kolača.
4. Pripremljen kolač ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
5. Tankim i oštrim nožem kolač iseći na kocke i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!