Start Deserti Torte Najlepše torte: Torta sa rogačem

Najlepše torte: Torta sa rogačem

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za kore
– 10 jaja
– 150 g šećera u prahu
– 3 belanceta
– 150 g rogača
– 5 kašika brašna
– 1/2 kašičice cimeta
– 3 kašike kakaoa
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 3 žumanceta
– 200 g šećera
– 5 kašika gustina
– 5 dl mleka
– 100 g čokolade
– 250 g margarina
– 1 limun

Priprema
Kore:
1. Umutiti 10 žumanaca sa 250 g šećera u prahu.
2. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg pa sjediniti sa smesom od žumanaca i polako promešati varjačom.
3. Dodati rogač, brašno, cimet, kakao i prašak za pecivo. Sve sastojke polako promešati varjačom.
4. Kockastu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati polovinu smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 min.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno preseći napola. Na isti način ispeći još jednu koru pa je takođe preseći napola kako bi se dobile ukupno četiri kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima, šećerom i gustinom pa sipati u ključalo mleko. Kuvati uz neprestano mešanje da se zgusne.
3. U vruć fil dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. Kada se fil ohladi, postepeno u njega dodavati kašiku po kašiku umućenog margarina sve vreme muteći mikserom.
5. Na kraju dodati sok od 1/2 limuna i rendanu koru limuna.
Finalni postupak:
Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu. Ostatkom fila premazati celu tortu i dekorisati po želji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!