Start Deserti Torte Najlepše torte: Vanil-torta s lešnicima

Najlepše torte: Vanil-torta s lešnicima

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za kore
– 15 belanaca
– 15 kašika šećera
– 9 ravnih kašika griza
– 9 ravnih kašika brašna
za fil I
– 7 dl mleka
– 15 žumanaca
– 2 pudinga od vanile
– 250 g šećera
– 2 vanil-šećera
– 250 g margarina
za fil II
– 300 g šlaga
– 3 dl mleka
– 100 g mlevenih lešnika
– 100 g čokolade
ostali sastojci
– 4 dl slatke pavlake
– 200 g čokolade za kuvanje

Priprema
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca i 5 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 3 kašike griza i 3 kašike brašna pa polako promešati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil I:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti žumanca i puding sa preostalim mlekom i vanil-šećerom pa sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom.
Fil II:
Umutiti šlag sa mlekom pa u njega dodati mlevene lešnike i rendanu čokoladu, a potom promešati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/2 fila I, zatim naneti 1/2 fila II i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Posebno na pari rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom. Zatim ostaviti da se ohladi pa umutiti mikserom.
3. Filovanu tortu premazati kremom od slatke pavlake i čokolade, a bočne stranice dekorisati čokoladnom folijom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!