Start Namirnica nedelje Namirnica nedelje: Šljiva – voće koje ide uz sve!

Namirnica nedelje: Šljiva – voće koje ide uz sve!

Kada se pomene šljiva, prve asocijacije na nju su šljivovica i „srpski brend“. Obično zaboravljamo da je šljiva veoma korisna namirnica i da u sebi ima dosta lekovitih sastojaka.
Šljiva potiče iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Šljiva se gaji u celom svetu, a Srbija spada u značajne proizvođače šljiva u svetu. U našim krajevima sveža šljiva može se jesti od maja do oktobra.
Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste…

Lekoviti i korisni sastojci
Plod šljive sadrži malo kalorija (oko 40), tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik, za čišćenje organizma, ali sadrži i mnoge korisne supstance: beta karotin, biljna vlakna, biljne masti, vitamine B grupe, vitamin C, E, K, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, organske kisline, ugljene hidrate, celulozu i šećer (prirodni).

RECEPTI PLUS
Buhtle sa džemom od šljiva
Domaće gomboce sa šljivama

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!