Start Zanimljivosti Namirnica od kojih je dobro da jedete koru, ljusku i stabljiku

Namirnica od kojih je dobro da jedete koru, ljusku i stabljiku

dr-citrusi

Delovi namirnica koji se inače ne jedu mogu biti puni hranljivih materija, a i iznenađujuće ukusni. Evo šest namirnica koje bi trebalo da jedete umesto da ih bacate.

KORA POMORANDŽE
Kora pomorandže sadrži četiri puta više vlakana nego deo pomorandže koji se obično jede i više  tangeretina i nobletina – flavonoida koji su dobri za prevenciju raka, dijabetesa i zapaljenja.  Pored toga, mogu sniziti i nivo holesterola bolje nego neki lekovi. Kako bi bila ukusnija, jedite je uz neku voćnu salatu.

5f1aef1234c76d705aaca287b7344608_header

STABLJIKA BLITVE
Stabljika blitve sadrži dosta glutamina, aminokiseline koja utiče na poboljšanje imunog sistema i podstiče sposobnost tela da se oporavi od povreda i operacija.  Skuvajte 6 stabljika blitve zajedno sa ostalim povrćem kada spremate neko jelo.

apio-1-300x208

LIŠĆE CELERA
Lišće celera sadrži pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika.  Pored toga, sadrži i vitamin C i fenole, moćne antioksidante. Iseckajte liske i dodajte ih salati ili ih koristite kao ukrasni detalj uz piletinu i ribu.

images

LIŠĆE BROKOLIJA
Samo porcija od 30 grama lišća brokolija sadrži 90 odsto dnevnih potreba vitamina A (dok sam plod  sadrži samo tri odsto).  Skuvajte liske brokolija kao što kuvate spanać.

vest_lubenica4

KORA LUBENICE
Otkriveno je da beli deo kore lubenice sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja podstiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju.  Ubacite limetu i koru lubenice u blender, a u dobijeni sok možete, po želji, dodati šećer, rum, džin ili votku.

home_1_00

LJUSKA CRNOG LUKA
Ljuska crnog luka sadrži više antioksidanata nego sam luk. Posebno je bogata kvercetinom, koji može smanjiti krvni pritisak. Kuvajte ga kao sastojak supe ili paprikaša, a kad jelo bude gotovo, uklonite ljuske iz njega.

Izvor: zena.blic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!