Start Zanimljivosti Namirnice koje imaju više kalorija od prženih krompirića!

Namirnice koje imaju više kalorija od prženih krompirića!

pomfrit

Pomfrit je masno, slano i kalorično jelo koje ne treba često jesti. Sto grama pomfrita sadrži oko 280 kalorija što predstavlja oko sedminu dnevnih potreba za hranom. U želji da izbegnemo krompiriće uz glavno jelo, često posežemo za prilozima ili obrocima koji su zapravo gori izbor od samog prženog krompira. Otkrivamo vam gde se kriju zamke.

1. Salata sa prelivom (dresingom) – Ako mislite da pržene krompiriće zamenite salatom u restoranu brze hrana, mogli bi da se neprijatno iznenadite. Ona se obično služi uz industrijske prelive koji su puni masti i soli, a kombinovani s niskokaloričnom zelenom salatom, svežom baburom ili krastavcima čine kalorijsku bombu. Razmislite, samo jedna kašičica majoneze ima oko 60 kalorija.

Ako želite da stvarno jedete zdravo, salatu začinite prelivom koji ste sami napravili, a u kojem znate količinu prirodnih namirnica koje ste dodali, poput maslinovog ulja, limuna, soli i bibera.

2. Supa – Ako mislite da ćete obrok započeti supom i tako smanjiti potrebu za hranom u glavnom obroku – bravo za vas! Supa je odličan način da unesete vredne vitamine i minerale, i nameće se kao odličan dijetalni trik – ali samo ako ste je sami pripremili.

Supe iz kesice ili konzerve imaju tek 50 kalorija po šoljici, ali su prepune soli i aditiva, što utiče na krvi pritisak. Umesto toga birajte domaće supice od povrća za čiju vam pripremu treba oko pola sata minuta.

3. Prženi kolutići luka – Ova američka umotvorina je putem lanaca brze hrane zaživela je i u našoj ishrani. Ako verujete da su prženi kolutići luka bolja alternativa krompirićima, razmislite malo bolje. Kolutići luka stavljaju se u smesu za pohovanje, a potom prže u dubokom ulju na isti način kao i krompirići, pa imaju otprilike istu kalorijsku vrednost.

Ako vam to želudačane kiseline (i okolina!) dopuštaju, uz meso jedite svež luk, koji u sto grama ima tek 33 kalorije.

4. Testenina s istopljenim sirom – Protivno uvreženom mišljenju, testenina vas neće ugojiti. Za nakupljanje suvišnih kilograma “krivi” su masni umaci i sosevi. Ako izaberete pastu sa sirom, pripremite se za još jednu kalorijsku bombu.

U 100 grama prosečnog polumasnog sira za testeninu nalazi se više od 400 kalorija, a kad se tome dodaju i druge namirnice koje idu u ovu brzinsku klasiku, poput pavlake za kuvanje, jasno vam je da niste odabrali “zdravo”.

Kuvanu testeninu zato pomešajte sa svežim sirom i malo maslinovog ulja kako bi napravili “lakši” i dijetalniji prilog za glavno jelo.

5. Kroketi – Uživate u zlatno-smeđim kroketima? Za prilog glavnom jelu mogli ste da naručite i klasične krompiriće iz friteze. Kroketi se takođe prže u dubokom ulju, a imaju tek desetak kalorija manje od iste količine pomfrita.

Ako ne možete bez krompira odlučite se za kuvani krompir začinjen s malo soli i maslinovog ulja, što ima trostruko manje kalorija od prženih alternativa.

Izvor: Vestionline

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!