Start Zanimljivosti Namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade!

Namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade!

104221843452e8c92dca360139940577_orig
Nastupio je period prehlada i virusnih bolesti, od toplog čaja ili pileće supe osećamo se mnogo bolje, međutim, postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade, već mogu još više pojačati simptome.

Kupovni voćni sokovi
Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu izuzetno potrebni, međutim, to ne važi i za kupovne sokove, prenosi Danas. Takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera, koji se veže za krvne ćelije i ‘krade’ vitamine iz tela i samim tim oslabljuje imunitet.

Pržena hrana
Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a pogotovo je štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive i mogu znatno da poremete probavni sistem organizma koji tokom bolesti ne radi punom snagom.

Kafa
Dok traje prehlada trebalo bi da se pojača unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka, deluje kao vrlo snažan diuretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

Kisele namirnice
Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluzokožu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

Alkohol
Baš poput kafe, alkohol ‘tera’ tečnost iz tela i samim time može da prouzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo dejstvo. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

Mlečni proizvodi
Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D, koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj.

Izvor: Danas, B92
Foto: Apolonia / FreeDigitalPhotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!