Start Zanimljivosti Narodna medicina: Med u borbi protiv mamurluka!

Narodna medicina: Med u borbi protiv mamurluka!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Postoji mnogo razloga zašto je med dobar. Može biti praktičan, lekovit i služi kao prevencija mnogim virusima. Naveli smo razloge zašto treba svakodnevno da ga konzumirate.

Suvo grlo

Ovo je jedna od najčešćih upotreba meda. Ukoliko imate suvo grlo ili jak kašalj, uzmite samo jednu kašičicu meda i on će sigurno ublažiti tegobu. Možete i da ga pomešate sa nekoliko kapi soka od limuna. Takva smesa će obložiti grlo i biće veoma efikasna.

Ogrebotine i posekotine

Ukoliko se ogrebete ili posečete nanesite malo meda na ranu. Možete i da zalepite hanzaplast preko. Med će delovati lekovito, ublažiće bol i eventualno krvarenje.

Daje energiju

Slobodno preskočite kafu i uzmite malo meda… Na bilo koji način, u čaju, sa hlebom ili ga dodajte vodi. Med ima veliku energetsku vrednost i daće vam snagu.

Mamurluk

U slučaju da niste znali, med je odličan protiv mamurlika. Jutro posle izlaska zna da bude veoma teško, ali med će pomoći da to prevaziđete. Možete da ga koristite kao dodatak soku od pomorandže ili uz jogurt.

Jača imunitet

Antioksidanti u medu će ojačati imunitet. Kako biste izbegli prehlade i viruse, konzumirajte med svakodnevno i nećete morati da se brinete. Izbegavajte da dajete mnogo meda deci mlađoj od jedne godine, jer će u tom slučaju med možda imati negativno dejstvo na dečiju probavu.

Miran san

Spokojan san ćete obezbediti ukoliko popijete šolju mleka sa medom. Ova kombinacija će vam pomoći da se opustite.

Loš zadah

Verovali ili ne, med će u kombinaciji sa cimetom neutralisati loš zadah. Iako sada znate ovaj mali trik, nemojte zaboravljati na ličnu i oralnu higijenu.

Izvor: Nadlanu.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!