Start Zanimljivosti Narodni lekovi: Lekovita svojstva mandarina + recepti

Narodni lekovi: Lekovita svojstva mandarina + recepti

Mandarine su veoma ukusno voće, i malo ko ih ne voli. Osvežavajućeg su prijatnog mirisa i ukusa i bogate su vitaminom C. Ovo citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, poboljšava varenje, pomaže prilikom mršavljenja…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Meso ploda mandarine sadrži šećer i bogato je vitaminom C zbog čega je odlična prevencija protiv stresa i prehlade, kao i beta karoten koji se sintetiše u vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu. Obiluje biljnim vlaknima, koje su izuzetno dobre za varenje. Mandarine su, takođe, bogate pektinom, i sadrže ga u većoj količini nego jabuke, a u kori sadrži eterična ulja. U mandarinama ima i folne kiseline, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B1, B2 i B3 i vlakana koje su neophodne za uravnoteženu probavu. Mandarine su idealno voće za one koji žele da smršaju, jer 100 grama ovog voća sadrži samo 34 kalorije. Zbog svog diuretičkog svojstva pomaže i u borbi protiv strija i celulita.

Mandarine je poželjno čuvati na sobnoj temperaturi, a rok trajanja im je oko nedelju dana. Za razliku od drugog citrusnog voća, od mandarina se retko pravi sok i najčešće se konzumira sveža. Od mandarina se može praviti i džem, kompot, kao i kolači i torte. Ukoliko kora mandarine nije prskana, možete je osušiti i dodavati u kolače ili kompote.

Recept za čaj od mandarine pročitajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!