Start Deserti Neodoljiva torta: Čarolija sa višnjama

Neodoljiva torta: Čarolija sa višnjama

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Za kore:
4 jajeta
100 g šećera
100 g putera
100 g čokolade za kuvanje
100 g brašna
20 g gustina
1 prašak za pecivo
1 vanil-šećer
2 dl soka od višanja
Za fil od višanja:
350 g zrelih višanja
2 dl soka od višanja
3 kašike šećera
2 kašike gustina
Za fil od čokolade:
6 dl slatke pavlake
200 g krem sira
100 g šećera u prahu
15 g želatina u granulama
100 g čokolade za kuvanje
100 g bele čokolade
Za dekoraciju:
3 dl slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Kore:
1. Čokoladu i puter otopiti na pari pa ostaviti da se prohlade.
2. Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanil-šećerom. Potom uz neprestano mešanje varjačom postepeno dodavati mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo. Na kraju dodati prohlađenu smesu od čokolade i polako promešati.
3. Okrugli kalup za tortu obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno preseći napola i poprskati sokom od višanja.
Fil od višanja:
Sjediniti očišćene višnje, sok od višanja, šećer i gustin pa dobro izmešati. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
Fil od čokolade:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Posebno umutiti krem sir sa šećerom u prahu te sjediniti sa šlagom od slatke pavlake.
3. Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i promešati da nabubri pa dodati u pripremljenu smesu od šlaga i sira. Polako promešati i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati otopljenu čokoladu za kuvanje, a u drugi otopljenu belu čokoladu.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i preliti je filom od višanja te ostaviti da se fil stegne. Zatim pomoću poslastičarskog džaka naneti fil od crne čokolade, preko njega na isti način naneti fil od bele čokolade i prekriti ga drugom korom.
2. Posebno rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom na pari. Dobijenu smesu ostaviti da se ohladi, a potom je umutiti u krem i premazati preko torte.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!