Start Predjela Pite Neodoljivo ukusan tart sa sirom i pršutom

Neodoljivo ukusan tart sa sirom i pršutom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Podloga
125 g putera
200 g brašna
1 kašičica soli
1 jaje (žumance)
50 ml hladne vode
Nadev
150 g kisele pavlake
100 g rendanog kačkavalja
8 šnita seckane pršute
1 dl hladnog mleka
3 jajeta
so, biber
Dekoracija
2-3 šnite pršute
bosiljak

Priprema:

Podloga
1. Prosejati brašno, posoliti i promešati. Dodati hladan puter isečen na listiće i umešati ga u brašno tj. sjediniti (onoliko da smesa postane fino mrvičasta, kao blago vlažan pesak).
2. Dodati prethodno umućeno žumance i hladnu vodu, pa viljuškom sve dobro promešati.
3. Kada je smesa pogodna za formiranje rukama oblikovati lopticu, obložiti najlon folijom i ostaviti u frižideru oko 20 minuta.
4. Izvaditi testo iz frižidera i na blago pobrašnjavljenoj radnoj površini oklagijom istanjiti testo na debljinu oko 3 mm a širinu prilagoditi veličini kalupa u kome će se peći (računajući i visinu ivica)
5. Kalup premazati puterom sa svih strana. Pobrašnjaviti oklagiju namotati testo i preneti ga na pripremljen kalup. Testo namestiti tako da ivice dobro naležu uz obod i dno kalupa. Višak testa ukloniti nožem, a zatim viljuškom izbockati testo na dnu kalupa.
6. Lagano umutiti belance koje je preostalo od pripreme podloge i fino premazati testo.
Nadev
1. Umutiti jaje sa mlekom pa u to dodati pavlaku i dobro umutiti masu
2. Dodati seckanu pršutu, rendani kačkavalj i začiniti po ukusu pa promešati.
Finalni postupak
1. Na pripremljeni tart naneti smesu i ravnomerno rasporediti.
2. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200ºC 20 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180ºC i peći još 20-ak minuta.
3. Pečeni tart ostaviti da se prohladi, izvaditi iz kalupa, dekorisati blago tostiranom pršutom i listovima svežeg bosiljka i poslužiti.

Ukoliko više volite slatki tart OVDE možete pronaći odličan recept!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!