Start Deserti Torte Nodi torta

Nodi torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:

Za kore:
14 belanaca
300 g šećera
2 kašike kakaoa
300 g mlevenih lešnika
2 kašike brašna
2 praška za pecivo
Za žuti fil:
7 žumanaca
2 kašike brašna
2 kašike gustina
5 dl mleka
8 kašika šećera
150 g margarina
Za braon fil:
7 žumanaca
200 g šećera u prahu
250 g čokolade
150 g margarina
Za puter krem:
125 g putera
200 g šećera u prahu
3 kašike mleka
Za dekoraciju:
1 kg fondan mase: žuta, crvena, plava, braon i zelena prehrambena boja

Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 7 belanaca u čvrst sneg, pa uz neprestano mućenje dodati 150 g šećera.
2. Zatim dodati 1 kašiku kakaoa, 150 g mlevenih lešnika, 1 kašiku brašna, prašak za pecivo i polako promešati.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 25 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Žuti fil:
1. U manju šerpu sipati 3 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom, gustinom i žumancima, te sipati u ključalo mleko i uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi, a potom dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

Braon fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca i šećer u prahu.
2. Posudu staviti na paru, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom.

Finalni postupak:
1. Pečene kore staviti jednu na drugu, a ivice zaobliti oštrim nožem. Na gornjoj kori izrezati polukružni otvor za sedište a izrezani deo sačuvati za naslon.
2. Zatim prvu koru premazati žutim filom, preko njega rasporediti braon fil i prekriti drugom korom. U šupljinu za sedište zabosti naslon.
3. Pripremiti puter krem: umutiti puter, šećer u prahu i malo mleka.
4. Puter kremom premazati gornju koru i bočne ivice torte kako bi se dobila glatka podloga za fondan.
5. U fondan masu dodati prehrambene boje prema potrebi i izmesiti.
6. Žuti fondan istanjiti oklagijom i prekriti tortu.
7. Od braon fondana napraviti točkove i zalepiti puter kremom, a blatobrane oblikovati od roza boje. Nodija napraviti od bele, roza i plave smese, i položiti u pripremljeno sedište. Volan i masku napraviti od zelene boje, a ceradu od plave.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!