Start Deserti Torte Ocenite recepte za najlepše torte!

Ocenite recepte za najlepše torte!

Badem torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za koru
– 200 g mlevenih badema
– 150 g šećera
– 3 jajeta
– rendana kora od jedne pomorandže
– 1 kašika kakaoa
za fil
– 200 g bele čokolade
– 3 žumanceta
– 100 g seckanih badema
– 5 dl slatke pavlake
– 10 g želatina u prahu
za dekoraciju
– 100 g bele čokolade
– 100 g crne čokolade

Priprema
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca pa sa 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca te dodati mlevene bademe, kakao i rendanu koru pomorandže i polako promešati.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC oko 25 min. dok ne porumeni.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i 1 dl slatke pavlake pa kuvati na pari uz neprestano mešanje.
2. Kada smesa od žumanaca počne da se zgušnjava, skloniti je sa pare, dodati otopljenu belu čokoladu i izmešati.
3. Preostalu slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Potom dodati u ohlađenu smesu od žumanaca i mešati varjačom da se dobije ujednačena smesa.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri te dodati u fil i promešati. Na kraju dodati seckane bademe i sve zajedno promešati varjačom.
Finalni postupak:
Preko kore u kalupu sipati pripremljeni fil i ostaviti da se stegne. Zatim je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji crnom i belom čokoladom.
n

n

n

Ocena za tortu je:
Pogledaj rezultate

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!