Start Zanimljivosti Oslobodite se bolne napasti: Izlečite afte prirodnim putem

Oslobodite se bolne napasti: Izlečite afte prirodnim putem

Male bele, suve ili žute ranice mogu se pojaviti pojedinačno ili u grupama na bilo kom mestu u ustima, uključujući i jezik. Afte su veoma bolne i od njih pati oko 10 odsto ljudi širom sveta. Najčešće se javljaju kod osoba koje ne vode računa o ishrani ili koje imaju neku infekciju, ali i kod osoba koje su pod velikim stresom.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Postoji niz različitih teorija o uzroku nastanka afti. Jedne tvrde da ih uzrokuje jedna vrsta bakterija, a druge da je u pitanju genetski uslovljenoj pojavi. Ono što se sigurno zna je da postoje situacije koje pogoduju pojavi ove bolesti, a to su hronični problemi sa suvoćom usta i nedovoljnim lučenjem pljuvačke, velike količine stresa, gastrointestinalni poremećaji (povećana ili smanjena kiselost želučanih sokova), nedostatak vitamina (posebno onih iz grupe B), hormonalni poremećaji (manjak estrogena kod žena), hronične bolesti koje dovode do pada imuniteta i alergija, kožne bolesti, kardiovaskularna oboljenja… Možda će vam zvučati čudno, ali ova bolest se retko javlja kod pušača. Ipak, kada se javi izbegavajte cigarete kako ne biste dodatno iritirali osetljivu sluzokožu.

Aftozne promene nastaju iznenada, a najčešći simptomi i upozoravajući znaci jesu neprijatan osećaj i peckanje, nakon čega sledi pojava crvenila, otoka i bolova. Pojavi svake afte prethodi crvenilo i lagano pečenje tog dela sluzokože na kom se uskoro javlja mehurić ispunjen bistrom tečnošću. Zbog tankog pokrivača mehurić ubrzo puca, tečnost iz njega ističe, a na njegovom mestu ostaje ranica koja je ostiljiva na svaki nadražaj. Ove rane su veoma bolne, naročito prilikom jela vruće ili jako začinjene hrane.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Potpuno izlečenje afti nije moguće, ali se ove promene mogu kontrolisati. Potrebno je ojačati organizam mineralima i vitaminima (kompleks vitamina B), pravilnim izborom namirnica, a u ishranu uvesti što više svežeg voća i povrća. Neophodno je izbegavati iritiranje rana ljutom, vrelom ili hladnom hranom, kao i pastama za zube sa natrijum-lauril-sulfatom (birajte one koje ga ne sadrže). Takođe, izbegavajte konzumiranje alkohola, citrusovog voća i žvakaćih guma, jer ćete uz njih samo pogoršati stanje u vašim ustima. Ranice ne smete dirati prstima i cediti.

Što se lečenja tiče, možete s eobratiti svoj stomatologu koji će na rane staviti rastvor koji ubrzava obnavljanje sluzokože na tom mestu. Međutim, trajno rešenje ne postoji, i potrebno je otkriti uzrok njihovog nastanka, kako biste uspeli zauvek da ih se rešite. Do tada, osim tretmana kod stomatologa, uspešno može biti i lečenje u kućnim uslovima na prirodan način.

Koje sve namirnice i začini mogu da vam pomognu da se izlečite afte, ali i sprečite njihov ponovni razvoj pročitajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!