Start Kuhinje sveta Osso buco – specijalitet italijanske kuhinje

Osso buco – specijalitet italijanske kuhinje

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 150 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

1 kg telećih kolenica isečenih na komade
50 g brašna
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
1 šargarepa
120 ml belog vina
400 ml goveđeg bujona
2 lista lovora
veća kozerva pelat paradajza
50 ml maslinovog ulja
biber, so
2 crvene paprike
1 manji celer
Gremolata
1 limun (korica)
2 čena belog luka
½ veze peršuna

Priprema:

1. Kolenice dobro oprati i višak vode ukloniti papirnim ubrusom. Zatim, začiniti solju i biberom i dobro utrljati u meso. Tako pripremljene kolenice blago uvaljati u brašno.
2. U tiganju ugrejati maslinovo ulje pa dodati kolenice i kratko propržiti dok ne porumeni sa svih strana. Spremljeno meso preneti u glinenu posudu sa poklopcem ili drugu vatrostalnu posudu pogodnu za ovo jelo. Uz meso složiti očišćeno i isečeno povrće.
3. Na masnoći u kojoj se pržilo meso ispržiti sitno iseckan crni luk da postane staklast i omekša. Zatim, dodati pasirani ili sitno seckani beli luk, šargarepu isečenu na kolutove i sve fino dinstati da omekša.
4. U omekšalo povrće dodati belo vino i bujon, pa sačekati da provi i otopi sve masnoće koje se nalaze na dnu tiganja preostale od prženog mesa.
Tome dodati usitnjen pelat i sok iz konzerve, lovorov list i začiniti prema ukusu. Ostaviti da baci ključ pa time preliti meso i povrće u drugoj posudi i poklopiti.
5. Kuvati u ugrejanoj rerni na 180º C dva sata uz povremeno mešanje i dodavanje vode ili bujona.
6. Kada meso postane mekano jelo je spremno.
Gremolata
1. Izrendanu koricu limuna pomešati sa sitno iseckanim peršunovim listom i belim lukom.
2. Pripremljeno jelo servirati dok je toplo uz njoke, pirinač ili pire krompir. Neposredno pre serviranja začiniti gremolatom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!