Start Deserti Torte Ovčica torta

Ovčica torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Za krofnice:
4 dl vode
2 dl ulja
prstohvat soli
12 kašika brašna
5 jaja
0,5 praška za pecivo

Fil za krofnice:
2 pudinga od čokolade
6 dl mleka
5 kašika šećera
150 g putera
100 g mlečne čokolade
100 g mlevenih lešnika
Za fil od mlevenog keksa:
300 g mlevenog keksa
200 g putera
100 g šećera u prahu
100 g seckanih lešnika
2 dl đusa

Za dekoraciju:
1 kg bele fondan mase
crvena i crna prehrambena boja

Za puter kremu:
60 g putera
100 g šećera u prahu
1,5 kašika mleka

Priprema:

Krofnice:
1. U manju šerpu sipati vodu i ulje, dodati prstohvat soli i kuvati dok ne proključa.
2. Zatim skloniti sa ringle, dodati brašno pa uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi dok se smesa ne zgusne.
3. Zgusnutu smesu ostaviti da se ohladi, a zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Na kraju dodati prašak za pecivo i dobro izmešati.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smesu sipati u poslastičarski džak i pomoću njega na papir za pečenje istiskivati manje gomilice fila, tako da između svake ostane 3 cm razmaka. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
5. Pečene krofnice ostaviti da se ohlade.

Fil za krofnice:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od čokolade. Dodati u ključalo mleko i uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi dok se smesa ne zgusne. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smesu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
4. Na kraju dodati otopljenu čokoladu, mlevene lešnike i polako promešati.

Fil od mlevenog keksa:
1. Mleveni keks preliti đusom i dobro izmešati kako bi se dobila kompaktna smesa.
2. Posebno umutiti puter i šećer u prahu.
3. U smesu od putera dodati natopljen keks, seckane lešnike i polako promešati.
Puter krema:
1. Umutiti puter, šećer u prahu i mleko u finu kremastu masu.

Finalni postupak:
1. Pripremljen fil za krofnice sipati u poslastičarski džak i njime napuniti princes krofne.
2. Fil od mlevenog keksa oblikovati u kuglu.
3. Od celokupne fondan mase izdvojiti polovinu i u nju dodati malo crvene prehrambene boje. Dobro izmesiti kako bi se dobila roza smesa. U malu količinu fondana dodati crnu boju za oči a preostalu količinu ostaviti u beloj boji.
4. Roza fondan masom obložiti kuglu od mlevenog keksa.
5. U jedan deo roza fondana dodati malo više crvene boje i od nje oblikovati njušku te je puter masom pričvrstiti za glavu.
6. Oči oblikovati od malo belog fondana a zenice od crnog i takođe prilepiti puter masom.
7. Belu fondan masu istanjiti oklagijom na debljinu od 3 mm i okruglim kalupom za krofne izvaditi krugove.
8. Belim krugovima od fondana odozgo obložiti punjene krofnice.
9. Na tacnu za tortu poslagati princes krofne jedan red na drugi u kupu kako bi se dobio izgled trupa ovce. Krofne međusobno spajati puter masom.
10. Oblikovanu glavu ovce puter masom pričvrstiti za trup.
11. Od preostalog belog fondana napraviti ”kosu” ovce i pričvrstiti je za glavu a od roza fondana uši.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!