Start Zanimljivosti Ove aditive u ishrani treba OBAVEZNO da izbegavate

Ove aditive u ishrani treba OBAVEZNO da izbegavate

Iako je većina dodataka relativno neškodljiva, postoje neki koje treba izbegavati.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

1. Olestra

Zamena za masnoću koju su sintetizovali u Procter&Gambleu, a koriste je u čipsu Pringles Light. Budući da enzimi naše probave ne mogu da razgrade velike molekule, olestra ima kalorijsku vrednost 0.
U čemu je problem?
Može da izazove dijareju. Osim toga ometa apsorpciju važnih hranjivih materija, kao što su beta karoteni i likopen. Zastrašuje i studija sprovedena na životinjama na Univerzitetu Purdue, koja je pokazala da olestra može da izazove brže debljanje nego prava masnoća.

2. Pigment karamele

Veštački pigment koji je proizveden zagrevanjem šećera. Često je u ovaj proces uključen amonijak.
U čemu je problem?
Boja karamele pojavljuje se u gaziranim napicima, gotovim umacima, hlebu i desertima. Ako se proizvodi od običnog šećera uglavnom je neškodljiv, ali ako je u proces proizvodnje uključen amonijak, stvaraju se 2-metilimidazol i 4-metilimidazol, hemikalije koje se povezuju s rakom kod miševa. Kompanije nisu dužne da objavljuju da li su boju dobile uz pomoć amonijaka ili ne.

3. Saharin

Veštački zaslađivač pronađen slučajno 1870-ih.
U čemu je problem?
Studije povezuju saharin s rakom bešike. Pre tri godine istraživanje je pokazalo da se štakori brže debljaju ako jedu saharin nego kad jedu šećer.

Koje još aditive treba da izbegavate, pročitajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!