Start Zanimljivosti Ove namirnice izazivaju nadutost i gasove

Ove namirnice izazivaju nadutost i gasove

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Mleko, mladi sir i sladoled

Intolerancija na laktozu, prema podacima Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, obuhvata oko 70% odraslih osoba. To znači da većina odraslih ljudi nema digestivni enzim (laktazu) neophodan za razgradnju laktoze, mlečnog šećera, a to opet dovodi do stomačnih smetnji, nadimanja, čak i proliva kad jedemo pomenute proizvode. U tom slučaju je bolje koristiti zrele, stare sireve (kačkavalj i sl), pošto oni sadrže mnogo manje laktoze. Takođe, jogurt se po pravilu bolje podnosi, pogotovo probiotski, zato što žive kulture koje sadrži pomažu boljem varenju laktoze.

Pržene namirnice

Masne i pržene namirnice, na primer, pomfrit, na dva načina mogu izazvati stomačne tegobe. Kod nekih ljudi, može se desiti da nesvarene suviše brzo prođu kroz digestivni trakt i da izazovu proliv. Kod drugih može da bude upravo suprotno: pošto sadrže malo dijetnih vlakana, mogu da se predugo zadrže u organima za varenje, izazivajući nadutost, a možda i konstipaciju. Bolji izbor su, na primer, pečeni krompiri, preliveni sa malo maslinovog ili kokosovog ulja. (Prženi „popiju“ mnogo više masti, koja je uz to i zagrevana na visokoj temperaturi, što nije zdravo.)

Citrusno voće

Ponekad, kad osećamo da nam stomak baš nije u redu, posegnemo za zdravim voćem, Ali, pomorandža, grejpfrut i limun mogu izazvati dodatne probleme, ako vam je sluzokoža želuca i creva već nadražena. Kiselina koju sadrže može dovesti do gorušice ili podizanja kiseline iz želuca u jednjak. Dakle, ako vam je stomak uznemiren, bolje da uzmete bananu, koja smiruje nadraženu sluzokožu.

Beli i crni luk

Beli i crni luk sadrže šećere i vlakna koja ne mogu da se dobro apsorbuju u tankom crevu, što može dovesti do gasova, nadimanja, bolova u stomaku, proliva, ili zatvora. Luk je izuzetno zdrav, ali morate znati da li i u kojoj količini možete da ga podnesete, pa tome i prilagodite svoju ishranu.
Kukuruz. Kuvan ili pečen, mmm, pravi je delikates. Međutim, ako ga ne sažvaćete dovoljno, on može da prođe nesvaren kroz organe za varenje i dovede do stomačnih problema. Razlog je što sadrži dosta celuloze, a naši organi za varenje ne mogu da je razgrade. Da smanjite problem, pre nego što progutate zalogaj kukuruza, temeljno ga sažvaćite.

Sirova hrana

U celini gledano, sve sirove (termički neobrađene namirnice) se teže vare. Ma koliko da se priča o dobrobitima sirove hrane, ako vaš stomak nije dovoljno snažan da je na ispravan način svari (a neki ljudi zaista ne mogu da vare sirove namirnice), nadimanje je najmanji problem koji ćete imati. Ako teško podnosite sirovo, nema razloga da maltretirate svoj stomak, već konzumirajte uobičajenu, termički obrađenu hranu, uz svežu salatu i poneku voćku za dezert.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!