Start Zanimljivosti Ove namirnice volimo, a snižavaju loš holesterol

Ove namirnice volimo, a snižavaju loš holesterol

casa za crveno vino

Briga o našem zdravlju ne mora da podrazumeva odricanje od omiljene hrane.

Naučno je dokazano da određena hrana može da nam poboljša zdravlje i smanji nivo lošeg holesterola. Dobra vest je da u tu hranu spadaju i omiljene namirnice.

Ovas za doručak
Jedna od prvih stvari koje možete napraviti u nastojanju da prirodnim putem smanjite nivo štetnog holesterola je doručak. Jedete li ovsene pahulje, za šest nedelja loš holesterol može se sniziti za 5,3 posto. Ovas ima tajni sastojak – betaglukan – a on sprečava to da loš holesterol ostane u organizmu.

Jedite ribu
Omega-3 masne kiseline spadaju među prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju, a razne su studije do sada pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, demencije i mnogih drugih stanja, pa tako i lošeg holesterola. Prema istraživanju sa Univerziteta Loma Linda, zamena zasićenih masti omega-3 masnim kiselinama, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati nivo dobrog holesterola čak četiri posto.

Orašasti plodovi
Ako volite da se zdravo hranite i jedete i idealne međuobroke, neka vaš izbor budu orašasti plodovi jer su takođe dobri za snižavanje lošeg holesterola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je kako su ispitanici snizili holesterol za 5,4 posto nakon što su šest dana nedeljno, i tako mesec dana, konzumirali 40 grama oraha. Loš holesterol pao im je naime za čak 9,3 posto. Druga opcija mogu vam biti bademi jer se pokazalo da imaju isti učinak. Imajte na umu to da su orašasti plodovi kalorični te ih pametno kombinujte s ostalim namirnicama.

Pasulj
Mnogima omiljena mahunarka, posebno zimi, itekako je dobrodošla kada je zdravlje u pitanju. Studija Univerziteta Polytechnic u Arizoni tako je zaključila da pola šoljice pasulja u varivu može smanjiti nivoholesterola za osam posto. Njegov glavni adut su vlakna koja sprečavaju apsorpciu holesterola u organizmu.

Čokolada
Ima li išta bolje od tvrdnji naučnika da su slatkiši odlični za naše zdravlje? U ovom slučaju radi se o tamnoj čokoladi, za koju stručnjaci navode da jača dobar holesterol. Naime ispitanici koji su konzumirali kakao podigli su nivo HDL holesterola za čak 24 posto. U odnosu na mlečnu čokoladu, tamna ima tri puta više antioksidanata pa neka vam uvek bude prvi izbor.

Maslinovo ulje
Zameniti zasićene masnoće koje nalazimo u maslacu nezasićenima svakako je dobra ideja – i za obim vašeg struka i za vaše srce. Konzumacija maslinovog ulja, pokazalo se, podiže nivo dobrog HDL holesterola.

Crveno vino
Verovatno znate da umerena konzumacija alkohola koristi vašem organizmu zato što povremena čašica povećava nivo dobrog HDL holesterola. Crveno vino može biti posebno korisno jer je bogato antioksidantima koji smanjuju nivo LDL holesterola.

Avokado
Kao i maslinovo ulje, avokado je bogat nezasićenim masnoćama koje spuštaju nivo holesterola. Mononezasićene kiseline, koje su prisutne u ovom tropskom voću, smanjiće nivo LDL i povećati prisutnost HDL holesterola – ali samo u slučaju da konzumacija avokada podrazumeva to da ste odbacili nezdrave namirnice.

Izvor: tportal

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here