Start Zanimljivosti Ovo su namirnice koje će vam izbeleti zube!

Ovo su namirnice koje će vam izbeleti zube!

ID-100162832
Baš kao što postoje namirnice koje narušavaju belinu i zdravlje naših zuba, postoje i namirnice koje poboljšavaju njihovo zdravlje i lepotu. Svi znamo da treba da izbegavamo crno vino, tamne bobice i kafu ako želimo da zadržimo lepe, bele i zdrave zube. Ali ima i namirnica koje su dobre za zdravlje naših zuba.

Jagode
Iako su crvene, ipak izbeljuju zube i to uz pomoć supstance, tačnije kiseline koja skida nečistoće sa površine zuba.

Semenke i orašasti plodovi
Kada žvačete ovu abrazivnu hranu, zapravo pomažete skidanju naslaga s površine zuba. Naravno, ovakvi se plodovi zavlače među zube pa je posle njih neophodno temeljno pranje.

Luk
Možda nije najmirisniji plod na svetu, ali je dobar za zube. Nema izraženu boju i neće ostavit mrlje na zubima. Osim toga, nakon luka svi rado peru zube jer ne žele taj miris u ustima.

Jabuke
Jabuke su tvrde i čvrste i zahtevaju snagu kad se grizu, a upravo je u tome njihova snaga – osnažuju naše zube i desni. Pored toga, neki sastojci jabuke blagotvorno deluju na pljuvačku i zube.

Celer i šargarepa
Ovo korenasto povrće stimuliše proizvodnju pljuvačke koja pomaže u uklanjaju ostataka hrane, a pored toga i jača naše desni.

Brokoli
Za razliku od nekog drugog povrća, brokoli ne zapinje za zube što je, naravno, jako dobro jer neće uticati na zdravlje površine zubi.

Sir
Ova ukusna namirnica sadrži kalcijum za koji je poznao da jača zube i desni. Pored toga, sirevi uglavnom nemaju boju pa neće ostaviti obojene tragove na zubima.

Narandže
Zbog kiseline koju sadrže, namirnice mogu pridoneti belini zuba, ali ne preterujte jer ista ta kiselina može oštetiti zube.

Voda
Voda hidratizuje usta i čuva lepotu i zdravlje zuba. Voda je najzdravija namirnica i zato je treba uzeti u obzir i kada je zdravlje zubi u pitanju.

Izvor: Tportal
Foto: freedigitalphotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!