Start Zanimljivosti Ovo su namirnice koje ublažavaju stres!

Ovo su namirnice koje ublažavaju stres!

stres
Kada ste pod stresom prvo što vam pada na pamet je hrana? Pročitajte našu listu namirnica koje osim što su zdrave, znatno smanjuju nivo stresa u organizmu.

Crna čokolada
Čokolada sadrži filetilamin, supstancu koja poboljšava vaše raspoloženje. Što je čokolada crnja, ona je zdravija. Znajući ovo, u samoposluzi uvek se opredelite za kupovinu čokolade koja sadrži preko 70% kakaa.

Mleko
Ispotavilo se da čaša vrelog mleka deluje veoma smirijuće na organizam. Jedna studija je pronšla da su žene koje su pile četiri ili više čaša mleka nedeljno, imale manje šanse da prođu kroz stresne simptome PMS-a.

Ovsena kaša
Ugljeni hidrati pomoći će vam da proizvedete serotonin, smirujući hormon koji pomaže u borbi protiv negativih efekata anksioznosti. Ovsena kaša puna je vlakana što znači da će je vaše telo polako variti i duže ćete biti siti.

Losos
Istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline koje se talože u lososu mogu pomoći stresnim simptomima tako što će povisiti nivo serotonina. Ove kiseline pomažu u borbi protiv stresa, jer proizvode adrenalin.

Orasi
Pokazalo se da orasi pomažu osobama sa niskim krvnim pritiskom, što može biti kritično za one kojima srce jače pumpa zahvaljujući visokom nivou adrenalina koji sadrže. Istraživači su jako oprezni kada su u pitanju orasi, te preporučuju samo 50 grama dnevno.

Semenke suncokreta
Odličan izvor folne kiseline, koja pomaže da vaše telo proizvede zadovoljstvo lučeći moždanu supstancu dopamin.

Spanać
Studije su pokazale da magnezijum, koji se nalazi u spanaću, podstiče vaše telo da bude otpornije na stres.

Borovnice

Njihovi antioksidanti suprotstaviće se efektima stresnih hormona kao što je kortizol.

Izvor: B92/super žena
Foto: sxc.hu

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!