Start Zanimljivosti Ovo su zimske namirnice koje jačaju imunitet i greju

Ovo su zimske namirnice koje jačaju imunitet i greju

Foto: Thinkstock

Nutricionisti se slažu u jednom – uvek jedite sezonsku hranu!

I može da se učini da je to lakše reći nego sprovesti u delo. Prema staroj indijskoj disciplini Ajurvedi dobro je u hladnije dane uzimati hranu koja zagrejava telo i obrnuto. Zato neka vaša prehrana uvek prati promene u prirodi i služi kao kvalitetan temelj uspešnog prilagođavanja tela i psihe. Jeste li ikada ulovili sebe kako duže vreme pokušavate da složite neki zdraviji, zimski obrok, a ne znate od kojih namirnica? Možda će vam ovo pomoći….

– Beli luk, čili papričice, semenke gorušice i crni biber – pojačavaju probavnu vatru i zagrejavaju telo
– Crveno sočivo, med, svi mlečni proizvodi – zagrejavaju telo
– Kukuruz i kesteni su sezonska hrana koja je dobar izvor energije
– Mahunarke, celovite žitarice, krompir, musli su namirnice bogate magnezijumom
– Mladi grašak, lanene semenke, orašasti plodovi, proso, zob, heljda – pomažu razvoju mentalnih sposobnosti i reproduktivne funkcije

Pravi zimski biser

„Smrdljiva ruža“ tj. beli luk, kako su ga u Grčkoj još nazivali, je jedan od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Danas je dokazano da beli luk sadrži 200-tinjak aktivnih materija – bogat je eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijumom, gvožđem, jodom, kalcijumom, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput insulina, adenozina i alicina. Ima izuzetno jaka antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.

Snažan je antioksidans, deluje protivupalno i odlično deluje na imunitet.

Svakodnevno pojedite 2-3 režnja belog luka. Vitamin C odlično je sredstvo u borbi protiv umora, kao antioksidans ima važnu ulogu u jačanju, imunološkog sistema, a ima ga u svom sezonskom voću: kiviju, mandarini, pomorandži, naru te povrću: paprikama. Paprike sadrže čak četiri puta više vitamina C nego pomorandža.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!