Start Namirnica nedelje Papričice – i začin i lek

Papričice – i začin i lek

Ljute papričice
Foto: Guliver/Thinkstock
Kapsaicin, jedinjenje koje papričicama daje ljutinu, snažno deluje na organizam, podstiče cirkulaciju i ima dokazano protivupalno dejstvo.
Ljuta hrana osnova je mnogih tradicionalnih svetskih kuhinja, a svima njima je zajednička ljuta papričica – moćni začin koji je osvojio svet tek nakon Kolumbovog otkrića Amerike.
Kapsaicin, jedinjenje koje papričicama daje ljutinu, snažno deluje na organizam, podstiče cirkulaciju i ima dokazano protipupalno dejstvo. Zbog toga ovaj kompleksni alkaloid ima široku primenu u medicini: upotrebljava se za ublažavanje bolova prilikom neurološnih stanja, usled artirisa i psorijaze.
Ljuta papričica smanjuje broj trombocita, što snižava krvni pritisak i nivo holesterola, te sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Pored toga, kapsaicin deluje i na elastičnosti i propustljivost krvnih sudova, a sve to direktno utiče na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara.
Papričica izrazito jarkocrvene boje poznata je kao kajenska papričica. Njeni veoma ljuti plodovi suše se i melju u kajenski biber – začin koji je osnova meksičke kuhinje i dalekoistočnih specijaliteta.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!