Start Zanimljivosti Pegla se flašom i suši na promaji: Uskoro sajam pirotske peglane kobasice!

Pegla se flašom i suši na promaji: Uskoro sajam pirotske peglane kobasice!

peglana kobasica

Sajam pirotske peglane kobasice biće održan 31. januara i 1. februara u Sportskoj dvorani “Kej” u Pirotu a, prema rečima organizatora, interesovanje za tu manifestaciju je veliko.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov rekao je agenciji Beta da je prijavljeno 36 izlagača. “Krajem ove nedelje poslaćemo sve uzorke na analizu u Veterinarski institut Niš, što je novina od ove godine”, kazao je Zlatkov.

On je dodao da za Sajam pirotske peglane kobasice vlada veliko interesovanje turista, naročito iz Bugarske. “Do sada Turistička organizacija ima više od 1.000 rezervacija. Rezervacija karata je u toku, a prodaja u prostorijama Turističke organizacije počinje 20. januara”, kazao je Zlatkov.

Pored centralnog događaja, Sajam će imati i propratne manifestacije. Za izlagače suvenira i proizvoda domaće radinosti ispred hale “Kej” biće posebno opremljen prostor, dok je u vreme održavanja Sajma u prostorijama Omladinskog kulturnog centra planirana prezentacija pirotskih tradicionalnih specijaliteta Udruženja “Temštanke” i “Izvorsko zrno”.

Cena karte za ovogodišnji Sajam pirotske peglane kobasice ostaće na nivou prošlogodišnje, odnosno 400 dinara. Organizatori su Turistička organizacija Pirota, Udruženje proizvođača peglane kobasice i Dom kulture, a generalni pokrovitelj je opština Pirot.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervanasa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade.

Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ljudi ih smatraju i afrodizijakom. Pirotska peglana kobasica, je pored kačkavalja i ćilima, jedan od “zaštitnih znakova” Pirota.

Izvor: Tanjug
Foto: PrintScreen

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!