Start Zanimljivosti Peršun nije samo začin: Pogledajte kako još možete da iskoristite njegova svojstva!

Peršun nije samo začin: Pogledajte kako još možete da iskoristite njegova svojstva!

persun

Navikli smo da peršun koristimo skoro isključivo kao začin, dodatak supi ili dekoraciju na tanjiru, međutim njegova lekovita svojstva i namene su brojniji.

Ovu lekovitu bilju trebalo bi zaista iskoristiti na pravi način.

Peršun je biljka čiji su i koren i list upotrebljivi i sadrže korisne sastojke poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, mangana, bakra i drugih elemenata koji su važni za organizam.

Čaj od peršuna za detoksikaciju organizma
Čaj od peršuna je odličan za izbacivanje toksina iz tela, poboljšava metabolizam, ali i pomaže u prevenciji bolesti srca i bubrega. Peršun sadrži dva veoma bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. Ovi elemeti su zaduženi za ublažavanje infekcija urinarnog trakta.

Flavonoidi koje sadrži peršun, zajedno sa luteolinom, deluju poput antioksidanata, vezuju se za slobodne radikale i na tako sprečavaju njihov štetni uticaj na organizam. Poznato je da je visoka koncentracija slobodnih radikala povezana s nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu… Pored toga, on sadrži i antioksidante i odličan je izvor vitamina A i C.
Vitamin C je glavni antioksidant u našem organizmu koji neutrališe delovanje slobodnih radikala.
Čaj od peršuna pravi se za izbacivanje viška vode iz organizma, pa se zahvaljujući njemu može čak izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje u sebi sadrže peršun, a delotvoran je najviše zbog regulisanja vode u telu.
Priprema je veoma jednostavna – stavite u džezvu pola litre vode, kada prokuva dodajte dve kašike svežeg peršuna i ostavite ga u vodi od tri do pet minuta. Nakon toga izvadite listove peršuna, a čaj ostavite da se ohladi. Možete ga piti hladan ili topao.

Menstrualne tegobe
Ukoliko imate problema sa neredovnom i bolnom menstruacijom peršun je rešenje za vas. Grickanje peršuna u danima pre početka ciklusa otklanja višak vode iz organizma i na taj način sprečava nadutost. Međutim, peršun nije sasvim bezopasna biljka. Njegovo korišćenje tokom trudnoće mora biti veoma dozirano i kontrolisano. U velikim količinama u trudnoći deluje kao uterotonik, i može da izazove kontrakcije zidova maternice.

Peršun za negu kože
Njegova obogaćenost vitaminima A i C i mnogim drugim mineralima čini ga dobrim saveznikom u borbi sa problemima kože, a posebno protiv pega.
Iseckajte sitno šaku peršuna i stavite u litar hladne vode. Ujutru tečnost procedite i umivajte se ujutru i uveče. Kada je reč o borbi protiv bora, smanjite količinu vode (umesto 1 l, stavite 2 dl). Natopite vatu tečnošću i premažite lagano delove koje želite da tretirate. Ostavite da se osuši, bez brisanja i tretman ponovite nekoliko puta za pola sata.

Možete napraviti i tonik koji ćete dobiti ukoliko stabljiku peršuna potopite u pola litre prokuvale vode i ostavite poklopljeno 12 sati. Procedite i dodajte malo limunovog soka. Korišćenje više puta dnevno učiniće da vaše pege izblede, a vaš ten postane svetliji, koža će biti nahranjena i podmlađena.

Borba s celulitom
Dobar recept za one koje žele da se reše celulita: 300 grama iseckanog lista peršuna kuvajte dva minuta u dva litra vode. Nakon toga procedite, i mlakim čajem izmasirajte delove tela zahvaćenih celulitom. Masirajte kožu od 15 do 30 minuta.
Kožu možete masirati uveče pred spavanje pamučnom krpom umočenom u čaj, a zatim krpu ostavite da stoji preko noći na izmasiranom mestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i sve umotajte suvom pamučnom tkaninom.

Izvor: ladylike.hrž
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!