Start Zanimljivosti Pica i u kornetu: Italijanska “Konopica”

Pica i u kornetu: Italijanska “Konopica”

Italijani su odlučili da zaštite svoj specijalitet zvanično promovišući šta od sastojaka mora da sadrži, a marketing ide za svojim pravilima.

Foto:  Facebook
Foto: Facebook

Na Sajmu ugostiteljskog dizajna u Milanu pre dve-tri godine su prvi put posetioci mogli da degustiraju i “konopicu” – pravu italijansku picu, ali u obliku korneta za sladoled. Omastili su brk, a “konopica” je tada pošla u osvajački pohod na jelovnike picerija.

Foto:  Facebook
Foto: Facebook

“Konopicu” je patentirao Rosano Boskolo, koji je konstruisao i naročitu peć za njenu proizvodnju. Ona mnogo manje curi nego recimo sladoled, ali ni ne fleka ruke gladnicama kao svaka dosadašnja pica s nogu. Dakle idealna klopa “za poneti“.

Foto:  Facebook
Foto: Facebook

Kornet za “konopicu” je napravljen od klasičnog testa za picu, ali je zahvaljujući peći u kojoj se “konopica” peče, hrskaviji od testa klasičnih pica. I preliv koji je za sajamsku probu ponudio Rosano Boskolo bio je klasične vrste – paradajz, mocarela i origano.

Foto:  Facebook
Foto: Facebook

Majstori za pice severne Italije su među prvima primenili novu tehnologiju, a “konopicu” nude po ceni od 2,80 evra. Trljaju ruke od posla, jer je velika potražnja.
Smislili su do sada i tri varijante ovog specijaliteta: margeritu, kaprićozu i marinaru. Pošto su na sajmu u Milanu bili i mnogobrojni srpski ugostitelji, samo je pitanje dana kada će se i kod nas pojaviti “konopica” – srpska, užička, ljuta, ala Šumadija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!