Start Zanimljivosti Pileće meso nipošto ne treba prati! (VIDEO)

Pileće meso nipošto ne treba prati! (VIDEO)

images

Sa idejom da to uništava bakterije, pileće meso pre pripreme mnogi peru. Međutim, to ne samo da ne uništava bakterije, već upravo suprotno, doprinosi njihovom razmnožavanju.

Naučnici sa filadelfijskog Univerziteta Dreksel snimili su edukativni video u kom je prikazano šta se događa kada se pileće meso pere.
– To što mislite da bakterije nestaju kada piletinu stavite pod vodu, ne znači da se to zaista i događa. Voda ne može da ukloni bakterije, ali može da ih rasprši svuda po prostoriji i potencijalno ostaloj hrani. Zato je krajnje vreme da ljudi prestanu da se zavaravaju – upozorila je Dženifer Kvinlen sa Univerziteta Dreksel.
Osim toga, molekuli vode mogu da prenesu salmonelu ili kampilobakteriju, dva najčešća uzročnika zdravstvenih problema uzorkovanih hranom, koji su nevidljivi golim okom, pa čak i s vrlo malo vode bakterije mogu značajno da se prošire i naprave problem.
Umesto pranja, naučnici kuvarima i domaćicama savetuju da piletinu jednostavno stave u rernu ili lonac.

 – Jedini efikasan način za uništavanje bakterija su visoke temperature, dakle, pečenje ili kuvanje – objasnila je Kvinlen.

POGLEDAJTE: Kako se pranjem piletine šire bakterije:

Izvor: zena.blic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!